hits

AnneKariin

Olsen
0

BRD BAKT MED SPELT

  • Skrevet: 19.02.2018
  • Klokken: 20:13
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

 

Min mage reagerer drlig p hvetemel, s jeg leter stadig etter gode oppskrifter p godt brd. 

Dette brdet var utrolig godt og en slipper benytte noen form for maskin for lage det, s det er utrolig enkelt og lage. Det er grunnen til at jeg bare lager et enkelt brd, spiser det opp og lager s et nytt brd. Da har en hele tiden ferskt brd med god og spr skorpe.

Ingredienser:

  • 325 g. siktet speltmel
  • 125 g. sammalt speltmel
  • 30 g. gresskarkjerner
  • 25 g. havregryn
  • 50 g. linfr
  • 0.5 ss salt
  • 500 ml. vann, lunkent
  • 25 g. chiafr
  • 0.5 pk gjr
  • 30 g. maltekstrakt

Start med alt det trre i en bolle. Ta s 500 ml lunket vann og rr ut gjren og malt ekstrakt i vannet. Tilsett det i bollen og rr rund. Blandingen er heller blt, men det er helt greit. Dekk bollen og la den heve i ca 30 min.

Hell deigen over i en form, her benytter jeg silikon form fra kitchen, sprayer litt formfett i den, bare for vre sikker p at brdet enkelt kommer ut.

Sett s brdet til ny heving i 45 minutter, fr du setter det inn i for varmet ovn, over og under varme, 225 grader, p nederste rille i 40 minutter. Ta dem s ut av formene og stek opp ned p rist i 15-20 minutter til. Dette gjr at skorpene blir spr og deilige.

 

 

 

0

Slik ble fastelavens bollene - utrolig gode sier de som fikk smake :)

  • Skrevet: 02.03.2014
  • Klokken: 21:40
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

FASTELAVENS BOLLER

Jeg brukte denne oppskriften i dag og m si det er lenge siden jeg har smakt bedre boller:

  • 500 g. hvetemel
  • 100 g. sukker
  • 50 g. gjr
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3,5 dl melk
  • 1 stk. egg sammenpisket, til pensling

Ha alt det trre i bakebollen. Smelt smret i en gryte og tilsett melken, deretter heller du dette over i det trre og kjrer det hele i mikseren i 10 min (til deigen slipper bollen). Du kan gjerne bytte den ene ts vaniljesukkeret med kardemomme, men min mann liker ikke kardemomme, s her ble det vaniljesukker. Dekk bollen med plastfolie og legg over et kjkkenhndkle, la det s st til deigen har ftt dobbel str.

N triller du ut 8 like store boller og lar de etterheve i 30 minutter, pensle med egg og stek de p 210 grader, midt i ovnen i ca 10 minutter.

La bollene avkjles og pisk krem med vaniljersukker og 2 ss sukker, knus frosne bringe br (eller andre br du liker) og bland de med kremen, ha litt bringebr syltety i bunnen av bollen, deretter kremen og legg s lokket p.

Dette er de beste boller jeg har smakt p lenge og de kan anbefales :)



Enjoy!!

0

Brytebrd med Cottage Cheese

  • Skrevet: 22.09.2012
  • Klokken: 20:44
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

Sammen med en god suppe m vi ha godt brd til flge. Dette brytebrdet er utrolig enkelt og lage og smaker herlig:

  • 2 ss meierismr
  • 3 dl h-melk
  • 25 g gjr
  • 200 g Cottage Cheese
  • 1 ts salt
  • 5 dl sammalt hvete, grov
  • ca. 5 dl hvetemel
  • 1 egg til pensling
  • valmuefr (eller andre fr, eller f.eks urtekrydder ? jeg har brukt sesamfr denne gangen)




Slik gjr du:

Smelt smret og ha i melken. Varm til fingervarmt, 37 grader, og smuldre i gjren.

Tilsett Cottage Cheese og rr deretter i melet til alt er samlet til en deig. Deigen skal vre passe fast.

Heves under plast i ca. 30 minutter.

Ha deigen p bordet og elt den litt.

Del deigen i 12 emner og trill boller.

Sett bollene i en rund form som er smurt og bunnen dekket med bakepapir.

Etterheves i 20-30 minutter.

Pensle med egg og dryss p valmuefr (eller andre fr eller urtekrydder).

Stekes midt i ovnen p 200 grader i 30-40 minutter.

Avkjles.

Bon Apetit!






3

Brdoppskrift med mask som fibertilsetning

  • Skrevet: 30.06.2012
  • Klokken: 21:17
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 3

Min mann driv og putler med lbrygging og i den anledning blir det til overs mask som er knekt og kokt rug korn f, samt litt vrter. Det gir bare utrolig flotte og gode brd som alle elsker her i huset!

Ingredienser:

  • 4.5 dl. stvrter av normal styrke
  • 5 dl. utvasket mask
  • 3 dl. grov spelt (event. grovt rugmel)
  • 12 dl. sikta spelt mel (event. hvetemel)
  • 0.5 dl. Honning el sirup (her bruker jeg akasie honning)
  • 50 g. trr gjr
  • 2 tsk salt

Varm vrteren til 37 gr. C og rr ut gjren og honning, ved bruk av trrgjr bruk gjerne noe varmere vann enn til vanlig.

Bland inn de vrige ingrediensene og la deigen g p elting i eltemaskinen i ca. 10 min.

Str over litt mel og la brdet ese til dobbelt strrelse (ca. 40 min.).

Deretter former du deigen til et brd og ha det i en smurt brdform. La det heve under et bakeklede i 30 min.

Om en nsker kan en bruke mindre sikta spelt (hvete) og erstatte f.eks. en del med linfr, havre eller annet en nsker en liten "taste" av.

Stekes midt i ovnen, 200 gr. C i 45 minutter.

Tas ut av ovnen og kjles innsurret i et bakeklede.

Nytes med smr, ost og hjemmebrygget l.

I dag har jeg laget en liten vri p brdet, penslet med vann og drysset havregryn over. Det er ogs s spennende for stvrteren og mask som benyttes i brdet har forskjellig humletilsetning og forskjellig smaksbygg, noe som gjr at brdet fr en litt forskjellig smak hver gang. S se om dere ikke har noen dere kjenner som brygger hjemmelaget l, helt fra bunnen av, da kan dere etterp lage de mest fantastiske brd :)



Enjoy!

0

Speltrundstykker med linfr

  • Skrevet: 30.06.2012
  • Klokken: 14:14
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfrer seg noe annerledes p grunn av svakere gluten enn hvete og tler blant annet mindre elting.

Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe hyere innhold av mineraler og vitaminer. Selv ser jeg at kroppen min generelt reagerer drlig p bde sukker og hvete og bytter derfor ofte ut hvete med diverse typer spelt mel og sukker bytter jeg ut med sukrin og sukrinmelis.

Til ca 18 rundstykker trenger du:

  • 2,5 dl lettmelk, lunken
  • 2,5 dl vann, lunkent
  • ca 35 gram fersk gjr
  • 300 gram grovt, sammalt speltmel
  • 300 gram fint speltmel
  • 150 gram linfr
  • 1,5 ts grovt havsalt
  • 2 ts brunt sukker
  • 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Ls opp gjren i vsken og rr deretter inn salt, sukker, linfr og det grove speltmelet. Melken kan eventuelt erstattes med yoghurt eller syrnet melk, om du har en skvett til overs. Elt inn det siktede speltmelet litt etter litt, til du fr en elastisk og fin deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i minst en time.

Ha deigen p melet bakebord og del den opp i 18 emner. Trill til boller og fordel p to bakepapirkledte stekebrett. Etterheves under klede i minst 30 minutter. Skjr gjerne et snitt med en skarp kniv, pensle med sammenvispet egg og str over litt grovt speltmel. Stekes ved 225 grader i ca 12-15 minutter, til rundstykkene er passe stekt. Avkjl rundstykkene p rist.



Fryse ned rundstykkene, la de tine i kjleskapet over natten og varmer de p varmluft ca 200 grader i ca 3 minutter, fr de kommer p frokostbordet.




Enjoy!

0

I dag fles det som hst med alt regnet og sterk vind, da passer det med noen herlige kanelsnurrer:

  • Skrevet: 13.05.2012
  • Klokken: 23:13
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

Kan jeg f friste med deilig gjrbakst p tampen av pskeferien? Prv disse nydelige kanelsnurrene - slik gjr du det:

Bolledeig

  • 950-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (25-30 grader)
  • 25 gram fersk gjr (eller 1/2 pose trrgjr)
  • 125-150 gram sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram smr, i terninger
Kanelfyll

  • 100 gram mykt smr
  • 1-2 ss kanel
  • 5 ss brunt sukker

Til pensling og pynt

  • 1 egg, sammenvispet
  • perlesukker (kan slyfes)

Ha alle ingrediensene til bolledeigen, med unntak av smret, i bakebollen. Det er ikke ndvendig rre ut fersk gjr i vsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til la deigen heve mer enn ca 45 minutter, kan du ke gjrmengden til totalt 50 gram fersk gjr (eller en pose trrgjr). Det beste resultatet fr du dersom du benytter en kjkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i 10-15 minutter p sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker ls.

Tilsett s smret i sm terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. k gjerne farten underveis. (Har du ikke kjkkenmaskin kan du fint lage bollene for hnd.)

Kle bakebollen med plast eller ha p lokk, og sett deigen p et trekkfritt sted for heving, i ca en times tid. Det er viktig at deigen fr heve seg i sitt eget tempo. En tommelfingerregel er la den heve til omtrent dobbel strrelse. Du skal n ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen p melet underlag, del den i to,og kjevlehver delut til en rektangulr leiv som er 45-60 cm bred. Bre smret utover halvparten av leiven, og str sukker og kanel over (eller du kan rre sammen ingrediensene og bre det utover).

Del hver leiv opp i ca 12 remser. Tvinn remsene og sl deretteren knute p dem, se bildene under.


Legg kanelsnurrene p bakepapirkledt stekebrett og la dem etterheve under klede i 30-60 minutter. Oppskriften gir ca 24 kanelsnurrer. Pensle de ferdighevede kanelsnurrene forsiktig med sammenvispet egg og str eventuelt litt perlesukker over.




Stek kanelbollene midt i ovnenved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, s flg med mot slutten av steketiden. Snurrene er ferdigstekte nr de har en gylden overflate og er lett brune under.

Da sier jeg bar nyyt dem inne i et varmt hus, mens vret herjer uter :o)

Oppskriften fant jeg p Trines matblogg

0

Hamburger Brd

  • Skrevet: 26.02.2012
  • Klokken: 22:24
  • Kategori: Gjrbakst
  • Kommentarer: 0

3 porsjoner

  • 0.5 pk trrgjr
  • 1,5 dl. lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk egg
  • 300 g hvetemel
  • 0.5 ts gurkemeie
  • 0.5 stk rdlk
  • 0.5 stk paprika
  • sesamfr og egg til pensling

Rr trrgjren ut i lunket vann. Bland i olje, egg, mel og gurkemeie. Bland i finhakket rdlk og paprika nr deigen er blitt smidig og myk. Sett til heving i ca 30 min. Del deigen i like emner, deigen rulles ut til boller og legges p et stekebrett. Trykk bollene flate. Pensle med egg og dryss over sesamfr. Stekes i ovn p 200 grader i ca 20 min.

Hamburger til dette brdet finner du under middager.

Anne-Kariin

Er en dame som elsker og prve ut nye oppskrifter og gjerne ogs la mine venner og familie f teste de ny smaksopplevelsene. Startet denne bloggen fordi min barn som etter hvert flyttet ut lurte p mors oppskrift p ditt og datt og da tenkte jeg, lagre de et sted der alle nr de nr de mtte nske og det var slik denne bloggen ble til. N bruker bde jeg og mine barn den som en oppskriftsbok og jeg setter stor pris p om du gjr det samme og gi gjerne en kommentar p hva du syntes om min blogg. Alt du finner her inne er laget og utprvd og jeg gr god for hver en smak, men at du har samme smakslker som meg kan jeg ikke g god for, s det fr vre opp til hver enkelt og trre og teste det ut.

Matbloggtoppen

Kontakt meg

ako@petrad.no

Bla i bloggen

Bloggdesign