AnneKariin

Olsen
0

Slik ble fastelavens bollene - utrolig gode sier de som fikk smake :)

  • Skrevet: 02.03.2014
  • Klokken: 21:40
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 0

FASTELAVENS BOLLER

 

Jeg brukte denne oppskriften i dag og må si det er lenge siden jeg har smakt bedre boller:

  • 500 g. hvetemel
  • 100 g. sukker
  • 50 g. gjær
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3,5 dl melk
  • 1 stk. egg sammenpisket, til pensling

 

Ha alt det tørre i bakebollen. Smelt smøret i en gryte og tilsett melken, deretter heller du dette over i det tørre og kjører det hele i mikseren i 10 min (til deigen slipper bollen). Du kan gjerne bytte den ene ts vaniljesukkeret med kardemomme, men min mann liker ikke kardemomme, så her ble det vaniljesukker. Dekk bollen med plastfolie og legg over et kjøkkenhåndkle, la det så stå til deigen har fått dobbel str. 

Nå triller du ut 8 like store boller og lar de etterheve i 30 minutter, pensle med egg og stek de på 210 grader, midt i ovnen i ca 10 minutter. 

La bollene avkjøles og pisk krem med vaniljersukker og 2 ss sukker, knus frosne bringe bær (eller andre bær du liker) og bland de med kremen, ha litt bringebær syltetøy i bunnen av bollen, deretter kremen og legg så lokket på.

Dette er de beste boller jeg har smakt på lenge og de kan anbefales :)

 



Enjoy!!

0

Brytebrød med Cottage Cheese

  • Skrevet: 22.09.2012
  • Klokken: 20:44
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 0

Sammen med en god suppe må vi ha godt brød til følge. Dette brytebrødet er utrolig enkelt og lage og smaker herlig:

  • 2 ss meierismør
  • 3 dl h-melk
  • 25 g gjær
  • 200 g Cottage Cheese
  • 1 ts salt
  • 5 dl sammalt hvete, grov
  • ca. 5 dl hvetemel
  • 1 egg til pensling
  • valmuefrø (eller andre frø, eller f.eks urtekrydder ? jeg har brukt sesamfrø denne gangen)




 

Slik gjør du:

Smelt smøret og ha i melken. Varm til fingervarmt, 37 grader, og smuldre i gjæren.

Tilsett Cottage Cheese og rør deretter i melet til alt er samlet til en deig. Deigen skal være passe fast.

Heves under plast i ca. 30 minutter.

Ha deigen på bordet og elt den litt.

Del deigen i 12 emner og trill boller.

Sett bollene i en rund form som er smurt og bunnen dekket med bakepapir.

Etterheves i 20-30 minutter.

Pensle med egg og dryss på valmuefrø (eller andre frø eller urtekrydder).

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter.

Avkjøles.

Bon Apetité!

 






 

3

Brødoppskrift med mask som fibertilsetning

  • Skrevet: 30.06.2012
  • Klokken: 21:17
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 3

Min mann driv og putler med ølbrygging og i den anledning blir det til overs mask som er knekt og kokt rug korn å få, samt litt vørter. Det gir bare utrolig flotte og gode brød som alle elsker her i huset!

Ingredienser:

  • 4.5 dl. søtvørter av normal styrke 
  • 5 dl. utvasket mask 
  • 3 dl. grov spelt (event. grovt rugmel)
  • 12 dl. sikta spelt mel (event. hvetemel)
  • 0.5 dl. Honning el sirup (her bruker jeg akasie honning)
  • 50 g. tørr gjær
  • 2 tsk salt

Varm vørteren til 37 gr. C og rør ut gjæren og honning, ved bruk av tørrgjær bruk gjerne noe varmere vann enn til vanlig.

Bland inn de øvrige ingrediensene og la deigen gå på elting i eltemaskinen i ca. 10 min.

Strø over litt mel og la brødet ese til dobbelt størrelse (ca. 40 min.).

Deretter former du deigen til et brød og ha det i en smurt brødform. La det heve under et bakeklede i 30 min.

 

Om en ønsker kan en bruke mindre sikta spelt (hvete) og erstatte f.eks. en del med linfrø, havre eller annet en ønsker en liten "taste" av.

 

Stekes midt i ovnen, 200 gr. C i 45 minutter.

 

Tas ut av ovnen og kjøles innsurret i et bakeklede.

 

Nytes med smør, ost og hjemmebrygget øl.

 

 

I dag har jeg laget en liten vri på brødet, penslet med vann og drysset havregryn over. Det er også så spennende for søtvørteren og mask som benyttes i brødet har forskjellig humletilsetning og forskjellig smaksbygg, noe som gjør at brødet får en litt forskjellig smak hver gang. Så se om dere ikke har noen dere kjenner som brygger hjemmelaget øl, helt fra bunnen av, da kan dere etterpå lage de mest fantastiske brød :)

 



 

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

 

0

Speltrundstykker med linfrø

  • Skrevet: 30.06.2012
  • Klokken: 14:14
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 0

Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete og tåler blant annet mindre elting.

Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Selv ser jeg at kroppen min generelt reagerer dårlig på både sukker og hvete og bytter derfor ofte ut hvete med diverse typer spelt mel og sukker bytter jeg ut med sukrin og sukrinmelis.

Til ca 18 rundstykker trenger du:

  • 2,5 dl lettmelk, lunken
  • 2,5 dl vann, lunkent
  • ca 35 gram fersk gjær
  • 300 gram grovt, sammalt speltmel
  • 300 gram fint speltmel
  • 150 gram linfrø
  • 1,5 ts grovt havsalt
  • 2 ts brunt sukker
  • 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Løs opp gjæren i væsken og rør deretter inn salt, sukker, linfrø og det grove speltmelet. Melken kan eventuelt erstattes med yoghurt eller syrnet melk, om du har en skvett til overs. Elt inn det siktede speltmelet litt etter litt, til du får en elastisk og fin deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i minst en time.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 18 emner. Trill til boller og fordel på to bakepapirkledte stekebrett. Etterheves under klede i minst 30 minutter. Skjær gjerne et snitt med en skarp kniv, pensle med sammenvispet egg og strø over litt grovt speltmel. Stekes ved 225 grader i ca 12-15 minutter, til rundstykkene er passe stekt. Avkjøl rundstykkene på rist.



 Fryse ned rundstykkene, la de tine i kjøleskapet over natten og varmer de på varmluft ca 200 grader i ca 3 minutter, før de kommer på frokostbordet. 




 

Enjoy!

0

I dag føles det som høst med alt regnet og sterk vind, da passer det med noen herlige kanelsnurrer:

  • Skrevet: 13.05.2012
  • Klokken: 23:13
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 0

 

Kan jeg få friste med deilig gjærbakst på tampen av påskeferien? Prøv disse nydelige kanelsnurrene -  slik gjør du det: 

Bolledeig

 

  • 950-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (25-30 grader)
  • 25 gram fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
  • 125-150 gram sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram smør, i terninger
Kanelfyll

 

  • 100 gram mykt smør
  • 1-2 ss kanel
  • 5 ss brunt sukker

 

Til pensling og pynt

 

  • 1 egg, sammenvispet
  • perlesukker (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene til bolledeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut fersk gjær i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn ca 45 minutter, kan du øke gjærmengden til totalt 50 gram fersk gjær (eller en pose tørrgjær). Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i 10-15 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk gjerne farten underveis. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint lage bollene for hånd.)

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving, i ca en times tid. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. En tommelfingerregel er å la den heve til omtrent dobbel størrelse. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen på melet underlag, del den i to, og kjevle hver del ut til en rektangulær leiv som er 45-60 cm bred. Bre smøret utover halvparten av leiven, og strø sukker og kanel over (eller du kan røre sammen ingrediensene og bre det utover).

Del hver leiv opp i ca 12 remser. Tvinn remsene og slå deretter en knute på dem, se bildene under.


 

Legg kanelsnurrene på bakepapirkledt stekebrett og la dem etterheve under klede i 30-60 minutter. Oppskriften gir ca 24 kanelsnurrer. Pensle de ferdighevede kanelsnurrene forsiktig med sammenvispet egg og strø eventuelt litt perlesukker over.




Stek kanelbollene midt i ovnen ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Snurrene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

Da sier jeg bar nyyt dem inne i et varmt hus, mens været herjer uter :o)

 

 

Oppskriften fant jeg på Trines matblogg

 

 

 

0

Hamburger Brød

  • Skrevet: 26.02.2012
  • Klokken: 22:24
  • Kategori: Gjærbakst
  • Kommentarer: 0

3 porsjoner

  • 0.5 pk tørrgjær
  • 1,5 dl. lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk egg
  • 300 g hvetemel
  • 0.5 ts gurkemeie
  • 0.5 stk rødløk
  • 0.5 stk paprika
  • sesamfrø og egg til pensling

Rør tørrgjæren ut i lunket vann. Bland i olje, egg, mel og gurkemeie. Bland i finhakket rødløk og paprika når deigen er blitt smidig og myk. Sett til heving i ca 30 min. Del deigen i like emner, deigen rulles ut til boller og legges på et stekebrett. Trykk bollene flate. Pensle med egg og dryss over sesamfrø. Stekes i ovn på 200 grader i ca 20 min.

Hamburger til dette brødet finner du under middager.

Anne-Kariin

Er en dame som elsker og prøve ut nye oppskrifter og gjerne også la mine venner og familie få teste de ny smaksopplevelsene. Startet denne bloggen fordi min barn som etter hvert flyttet ut lurte på mors oppskrift på ditt og datt og da tenkte jeg, lagre de et sted der alle når de når de måtte ønske og det var slik denne bloggen ble til. Nå bruker både jeg og mine barn den som en oppskriftsbok og jeg setter stor pris på om du gjør det samme og gi gjerne en kommentar på hva du syntes om min blogg. Alt du finner her inne er laget og utprøvd og jeg går god for hver en smak, men at du har samme smaksløker som meg kan jeg ikke gå god for, så det får være opp til hver enkelt og tørre og teste det ut.

Matbloggtoppen

Kontakt meg

ako@petrad.no

Bla i bloggen

 

Bloggdesign

hits