AnneKariin

Olsen
4

Røykt blåkveite med sommersalat, nypoteter og pepperrotsmør - servert med asparges

  • Skrevet: 11.01.2015
  • Klokken: 14:03
  • Kategori: Middager
  • Kommentarer: 4

Fisk er ofte noe vi bare tilbereder på en heller kjedelig måte. Ved å gjøre litt mer ut av det vil det bli en rett som er absolutt på høyde med en god kjøtt middag. I dag valgte jeg røykt blåkveite, du kan bruke kveite som ikke er røykt, breiflabb eller annen fisk du måtte foretrekke.

Servert med sommersalat, minner det deg på hva vi har i vente, når vi nå har de værste vinter stormene herjende rundt øyrene.

Oppskriften er til 4 personer.

Nypoteter

  • 800 g. nypoteter
  • salt
  • gjerne litt dill

Kutt nypotetene i skiver og kok dem i saltet vann med litt dill til de er møre. Oppbevar under kjøkkenpapir på en lun plass, men s du tilbereder det øvrige.

Sommersalat

  • 2 hjertesalat eller 1 isbergersalat
  • 1 agurk
  • 3 dl lettrømme
  • 2 ss eple- eller hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • pepper

Bland rammed med eddik, sukker, salt og lit pepper. Riv opp salaten i biter eller kutt den i grove strimler. Skrell agurken og kutt den i tynne skiver. Jeg liker å skrelle den med potetskrelleren etter at skallet er borte, da får du lange fine skiver. Bland salat med agurk inn i rømmesausen rett før servering.

Grønne asparges

  • 12 grønne asparges
  • 1 buljong
  • meierismør
  • meldonsalt

Kok opp vann tilsatt en buljong for å gi god smak. Knekk den harde delen av aspargesen og legg den inn når vannet er kald og la den være i til det får kokt opp. Når de er nesten gjennomkokt, sil av og ha de på en panne sammen med meiri smør, la de surre rundt til alle er dekket med smør. Nå drysser du lett over meldonsalt og de er klar til servering.

Til slutt lager en sausen som er et modifisert sandefjordsmør.

Pepperrotsmør

  • 1 dl fløte
  • 200 g smør
  • 1/2 sitron
  • salt og pepper
  • 1 ts pepperrot, reven
  • 1 ss persille, hakket

Kok inn fløten til halvparten. Kutt smøret i terninger og visp dette inn i fløten. Her må du ta pannen litt av og på varmen, for denne sausen er som bernaisesausen, den skiller seg begynner den å koke. Er du uheldig og den sprekker, kan du ha i litt kaldt vann og vispe kraftig, eventuelt med stavmikser. Smak sausen til med sitronsaft, revet sitronskall, reven pepperrot, salt og pepper. Hell denne sausen over potetene ved servering, sammen med hakket persille.

Kveiten tar du til slutt, da den tar kortest tid. Selv har jeg denne gangen valgt  å bare gi kveiten et kort oppkok og la den trekke til den er gjennomkokt. Bruker du koteletter som ikke er røykt, kan du fint velge og steke dem i en grillpanne og få noen fine grillede koteletter.

Kveite

  • 4 kveitekoteletter á ca 300 g
  • 1 sitron
  • salg og pepper
  • 2 ss god oliven olje

Du kan velge og grille kveiten om det er ønskelig, da salter og peprer du kotelettene og har på oljen. Legg fisken i en godt varm panne og la de grille en 3-4 minutter på hver side. Tilslutt preser du litt sitronsaft over.

Da er det bare å legge opp på tallerken og du har en fantastisk søndagsmiddag. Retten er en inspirasjon fra en kokk fra min hjemkommune Fitjar, som lager mye god fisk, Geir Skeie. Bon Aptetité!




 

Emma Olsen 11.01.2015 kl.14:06

Namm

Merete Sandelin 11.01.2015 kl.14:47

Det så faktisk fantastisk godt ut!

Anne-Kariin 11.01.2015 kl.19:45

Hei Merete, vil bare få si det at det er utrolig godt og enkelt og lage. Fisk blir plutselig noe helt annet når du får det servert på denne måten og de som tidligere ikke har har syntes særlig om fisk, liker det plutselig. Lykke til om du prøver.

Merete Sandelin 12.01.2015 kl.11:37

Ja,det tror jeg på! Jeg har aldri vært en særlig fiskeperson, men når jeg så dette fikk jeg utrolig lyst på det. Tusen takk, må prøve det en dag :)
Skriv en ny kommentar
Anne-Kariin

Er en dame som elsker og prøve ut nye oppskrifter og gjerne også la mine venner og familie få teste de ny smaksopplevelsene. Startet denne bloggen fordi min barn som etter hvert flyttet ut lurte på mors oppskrift på ditt og datt og da tenkte jeg, lagre de et sted der alle når de når de måtte ønske og det var slik denne bloggen ble til. Nå bruker både jeg og mine barn den som en oppskriftsbok og jeg setter stor pris på om du gjør det samme og gi gjerne en kommentar på hva du syntes om min blogg. Alt du finner her inne er laget og utprøvd og jeg går god for hver en smak, men at du har samme smaksløker som meg kan jeg ikke gå god for, så det får være opp til hver enkelt og tørre og teste det ut.

Matbloggtoppen

Kontakt meg

ako@petrad.no

Bla i bloggen

Bloggdesign

hits